Modetrender 2018

För att sia om vilka modetrender som kommer att dominera under 2018 behöver man ta sig en titt på trenderna i stort. Det som växer sig allt starkare i västvärlden nu är en stor miljömedvetenhet som sträcker sig från såväl boendeformer som till elförbrukning, mat och så förstås även mode och kläder. Ett grönare liv med mindre miljöpåverkan ser ut att vara den dominerande inställningen. Samtidigt är det en annan trend som kommer stort och det är den fria digitala livsstilen. Under tiden som den gröna och hållbara livsstilen går emot second hand och ekotextilier så pekar den frihetsälskande digitala nomaden mot en modetrend med inriktning mot streetware, surfingstil, träningsoutfit och hip hop. detta är de två dominerande stilarna bland gemene man under 2018. Detta är stilar som fått fäste under de senaste årens utveckling mot miljömedvetenhet och digital frihet. Parallellt med dessa stilar finns naturligtvis det privilegierade fåtalet som lägger tusentals kronor på varje plagg men de brukar följa trenderna skapade på gatan – förr eller senare.

Hur miljövänligt är det miljövänliga modet?

Trenderna inom modet går emot en mer miljömedveten stil. Detta tar sig i uttryck på många olika sätt och i extremfallen färgar trenderna även maten man äter. Att vara vegan är en het trend som växt sig allt starkare under de senaste åren, det ser man även på det ökade utbudet av restauranger och caféer med vegansk inriktning som tema. Utöver denna mattrend så har djurrättsfrågor spridit sig på alla nivåer och framförallt vad gäller tillverkningen av kläder. Djurrättsorganisationerna har fått genomslag på modeindustrin efter många års kamp. Bland vanliga dödliga minskar inköpen av skinnplagg och pälsar samtidigt som industrin för fuskpälsar ökar. Men hur miljövänligt är det med fuskpäls egentligen? Tillverkningen av fuskpälsar och plagg i skinnimitation görs av ämnen och kemikalier som i sin tur har dålig inverkan på miljön. Att handla på second hand kanske är det mest miljövänliga man kan göra. När det kommer till skinn och päls är det naturligtvis en fråga som stötts och blötts hur moraliskt det är att investera i pälskappor på second hand. Ett av svaren borde vara att har djuret offrats så bör plagget användas, så djuret inte dog i onödan, men det är inte ett självklart svar för alla.

Miljöaspekten och trenderna

Miljöaspekten är den trend som vunnit störst mark i västvärlden under de senaste åren och det är en positivt utveckling. Att återvinna och återanvända är en del av den trenden och den har spridit sig så pass att man även återanvänder byggmaterial. Retro och vintage är också begrepp som går i samma linje för i och med att återvunnet material och second hand blir allt hetare så är det också trendigt att till exempel ha gamla möbler. Numera behöver man inte ha den senaste tekniken eller de allra dyraste sakerna till sina barn. Gamla mobiltelefoner har blivit en stor trend bland trendsetters och kändisar. När det gäller saker till barnen så frågar man sig inte längre vilken barnvagn som är den senaste på marknaden utan det faller sig naturligt att fråga sig vilken barnvagn är bäst? Inköpen görs utifrån miljöhänsyn och det gör inte saken sämre att det är riktigt trendigt med gamla barnvagnar i retrostil, gärna från 50, 60 eller 70-tal.