Har kunden alltid rätt?

Har du arbetat i butik någon gång och det kommer in en arg kund med en massa ilskna klagomål på det ena och det andra? Helst över saker som inte står i din makt att rätta till? Eller har du handlat en vara i en affär som du tyckt inte håller måttet, som exempelvis frukt som visat sig vara möglig, eller bröd som haft mögelprickar före utgånget datum?

 

De allra flesta kan nog relatera till detta och sedan barnsben är vi matade med att kunden alltid har rätt. Bytesrätt, rätt till ersättning vid dålig vara eller vad som helst. Detta bottnar i äldre tiders behov av att handlarna ofta var fattiga och behövde få sina varor sålda för att själva överleva, och att de som mestadels köpte var herremän som ingen vågade säga emot.

Nöjda kunder

Idag vill ingen heller få dåligt renommé, eller dåligt rykte, eftersom information, omdömen och allmänt snack sprider sig fortare än vinden på internet. Det finns också ett större utbud och mer konkurrens från andra säljare, handlare och företag.

Om du som företag vill bli bättre på att möta dina kunders behov kanske kundundersökningar från Questback kunde vara en smart idé. Hos Questback får du hjälp med kundundersökningar för att mäta kundnöjdheten, eller för att se om du missat någon vinkel där du skulle kunna utöka eller förbättra verksamheten. Kundundersökningar ger dig en aning om vilken efterfrågan som finns på marknaden och dina kunder kan bli ännu mer nöjda.

Kunden har inte alltid rätt

Att vända något negativt till något positivt är bra för affärerna och ger dig som företagare gott rykte om du lyckas, men det innebär heller inte att gå med på vad som helst eller fjäska för kunderna.

Som kund har du rätt enligt vissa lagar som konsumentköplagen. Du har vissa rättigheter gällande distansköp med ångerrätt och liknande också.

Däremot har du som kund knappast rätt om du är slarvig med att läsa avtal för köp, om du inte kontrollerar innehållet i vad du skriver på eller går med på. Det vill säga om du är missnöjd med köpvillkor för något du redan skrivit under. Det skulle du ha läst innan du godkände, precis som villkor för olika abonnemang. Som kund har även ett ansvar att kontrollera varan eller tjänsten du köper.

Klaga på rätt ställe

Skjut inte budbäraren är ett uttryck alla säkert har hört. När du är missnöjd med något och ska klaga eller påtala bristerna är det lätt att ta ut ilskan på den första bästa i personalen du råkar på, men tänk till en gång. Är det den personens fel, kan den personen verkligen styra över att det är baggar i mjölpåsen du köpte? Sannolikt inte. Ta istället en fredlig diskussion och gå vidare gemensamt. Självklart vill du ha en ny påse mjöl utan baggar, eller dina pengar tillbaka, det förstår alla, och de allra flesta butikerna hade säkert ersatt dig bara du kunde uppvisa kvittot från köpetillfället. Tänk på att alltid spara kvittot!