Det här med att låna pengar

Några vänner och jag satt och pratade om skulder och TV-programmet Lyxfällan. Det gjorde att jag började tänka på just det här med skulder, lån och krediter, och på hur man borde göra. Väldigt många köper saker på avbetalning, alltså saker som faktiskt inte är riktigt nödvändiga. Det kan ju handla om den där svindyra telefonen, en ny TV eller dator eller något annat. Runt olika högtider men mest jul ser man överallt ”köp nu betala i januari” eller ”dela upp betalningen”. Okej, det låter bra, men blir inte det dyrare i längden? Jo, det är precis vad det blir. Räntor och uppläggningskostnader tillkommer och missar man en räkning blir det påminnelseavgift.

Två typer av lån

Det finns ju som jag ser det två typer av lån. Nu menar jag lån som man kan komma över snabbt och som inte kräver flera möten med banken. Det är lån som man kan hitta och ansöka om på nätet. Det ena är lån som tas av en privatperson, ett så kallat snabblån eller sms-lån. Det andra är företagslån i liknande modell även om företagslånen brukar handla om mycket större summor.

Av de här typerna är lån till företag och egenföretagare det jag tycker är mest rimligt då ett företag inte kan spara in på precis allting, utan ibland måste få loss kapital till investeringar. Då kan det vara bra att kunna låna för att öka produktionen och få mer snurr på omsättning och intäkter.

Lånefällor

För privatpersoner som du och jag är det extremt onödigt att köpa på kredit eller skaffa onödigt dyra abonnemang man binder upp sig på i all evighet. Har man inte pengar en månad kan allting knasa till sig och man kan hamna efter med samtliga räkningar. Dessutom brukar det bli en större totalkostnad när allt är betalt eller bindningstiden är slut än vad det hade varit om du sparat ihop pengar och betalat hela summan direkt i butiken.

Att ha det här tankesättet att dela upp betalningen eller att abonnemanget bara kostar 600 kr i månaden är lite farligt, för om du konsumerar mycket och vill ha många saker blir det också många abonnemang och många delbetalningar, och en hel del i olika påförda extra avgifter och räntor. Är det värt det? På riktigt? Jag tycker inte det vid närmare eftertanke. Det är bättre att spara ihop till grejerna och sedan köpa det man vill ha. Ha ett abonnemang om du vill och tycker det är smidigt, men köp loss telefonen så du har en rimlig månadskostnad istället.

Skulderna ökar

Det ökande antalet obetalda konsumtionslån gör kronofogden oroad och de om några borde väl veta och ha koll på skuldsatta människor. Enligt Kronofogdemyndigheten har internet-shopping och sms-lån gjort att det är lättare att skuldsätta sig och hamna i deras register, något som varje vettig människa borde försöka undvika så långt det bara går. Har du betalningsanmärkningar blir det svårare att få lägenhet, och hittar du drömhuset kanske banken nekar dig bolån om du har anmärkningar eller obetalda skulder.

Tänk efter före och spara istället för att slösa.